Dobré jídlo a fotografie z Korsiky. Cestování. Olivový olej podporuje imunitu, mírní bolesti a záněty, rozpouští v organismu hleny, působí proti únavě a zácpě, proti poruchám trávení, onemocnění jater a kloubů.

Příroda jezírka Korsiky ideální pro dětské hry

Olivový olej se začíná přepalovat teprve při teplotě 210 stupňů Celsia. Až do této teploty si zachovává důležité a zdraví prospěšné látky. Pro tepelnou úpravu pokrmů je tak prý dokonce vhodnější než tuky jako máslo, slunečnicový olej nebo sádlo. Všestranně použitelný je i extra panenský olivový olej, který se hodí pro studenou i teplou kuchyni.

Olivový olej
Složení mastných kyselin je podobné jako v mateřském mléce. Napomáhá zdravému růstu kostí u dětí, významně podporuje imunitu, mírní bolesti a záněty, rozpouští v organismu hleny, působí proti únavě a zácpě, proti poruchám trávení, onemocnění jater a kloubů.
Obsahuje vitamín E a minerály jako vápník, draslík, železo, fosfor. A také - má úžasnou vůni a barvu. Starověký básník Ovidius napsal, že olivový olej má nadpozemské vlastnosti a stejně jako med, je prý pokrmem bohů. Nic nám však nebrání v tom, abychom si ho dopřáli i my - obyčejní smrtelníci.
Zlatý, stříbrný, bronzový a bramborový...

Podle způsobů zpracování rozlišujeme tyto druhy olivových olejů:

1. Extra panenský (extra virgin nebo extra verginee) se vyrábí mechanickým lisováním za studena. Tato šetrná výroba nezpůsobuje žádnou změnu kvality přírodního extraktu z oliv. Proto je extra panenský olivový olej nejkvalitnějším produktem. Jako jediný druh olivového oleje si zachovává antioxidanty, minerály a vitaminy prospěšné pro organismus. Je možné používat ho také na tepelnou úpravu jídel.
Sušená uzená kýta (Corse)
2. Panenský olivový olej (virgin oil) je méně kvalitní variantou prvně uváděné kategorie. Získává se z oliv taktéž mechanickým lisováním, bez použití jiných technologií nebo chemických přísad. Jeho chuť a kvalita však není tak dokonalá jako u extra panenského. U nás se tento druh samostatně neprodává.
3. Olivový olej (pure oil) je směsí většinového množství rafinovaných olivových olejů s minimálním množstvím oleje panenského (aby mohl být olej klasifikován jako pure, podle normy stačí přidání pouhého 1 % extra panenského oleje na jeho celkový objem!). Převážnou většinu směsi tvoří chemicky upravovaný olej, jehož blahodárné vlastnosti jsou rafinací zničeny. Je téměř bez vůně.
4. Nejméně kvalitní je olej z ‚olivových výlisků‘ (tzv. Pomace nebo Sansa d'Oliva). Vyrábí se z olivové drti, tedy odpadu, který vzniká po vylisování oliv. Tímto způsobem získaný olej nesplňuje kvalitativní ani chuťové limity a musí se dále chemicky rafinovat. Původní chuť olivového oleje je u výsledného produktu zcela potlačena.

Při výběru olivového oleje pozorně čtěte etikety. Musí být na nich uvedeno, o jaký olej se jedná (extra panenský, panenský atd.), obsah mononenasycených (kyselina olejová) mastných kyselin by měl být vyšší než 71 %, polynenasycených 7-8 %, množství nasycených tuků by nemělo překročit 13 %. Všechny tyto důležité informace je výrobce povinen uvést na etiketě svých výrobků. Pokud je tam nenajdete, olej nekupujte.

Barva oleje není znakem jeho kvality. Její odstín závisí na barvě plodů, podnebí a typu půdy. Obecně ovšem platí, že v kvalitním extra panenském oleji vždy převládají zelené tóny. Pokud uvidíte na dně lahve nějaké nečistoty, jedná se o vysrážené lecitiny, které nejsou na závadu.

Italové na olivovém oleji běžně smaží i pečou. U nás se však nejčastěji používá ve studené kuchyni, protože převládá názor, že tepelná úprava poškozuje oleje lisované za studena. Je to omyl. Teplotní hranice, do které je extra panenský olivový olej schopný odolávat přepalování a vylučování zdraví škodlivých látek, je 210 °C. Pro zajímavost, slunečnicový a sójový olej se přepaluje už při 180 °C, margarín při 150 °C, máslo při 110 °C.
Pokud nebudete na extra panenském olivovém oleji dlouho nebo opakovaně smažit, nepřekročíte danou teplotu (tzv. kouřový bod), olej nepřepálíte a nezničíte důležité živiny. V opačném případě (a to se týká i ostatních olejů) v něm vzniknou zdraví škodlivé látky. Důvod, proč se u nás nepoužívá extra panenský olivový olej na smažení nebo pečení, může být nejenom jeho vyšší cena, ale i pronikavé olivové aroma, které ovlivní chuť jídla.
Ne každý si zvykne na řízek s olivovou příchutí. Zkuste jím však pokropit krajíc čerstvého křupavého chleba, čerstvé těstoviny, pečené brambory nebo ho přidejte ke šťouchaným bramborům místo másla. Extra panenský olej chutná skvěle na vařené zelenině, pečené rybě, s avokádem nebo mozarellou...

Olivy jsou ovoce a olivový olej je vlastně ovocná šťáva. Vzduch, teplo a světlo mohou způsobit, že jeho chuť bude žluklá a máslovitá. Kontakt s kyslíkem mu neprospívá, proto je ho potřeba dobře uzavírat. Při skladování v teple dochází k chemickým reakcím, které podstatně sníží kvalitu oleje. Proto ho v létě raději skladujte v lednici na chladnějším místě. I když se pod vlivem chladu může zakalit, neztrácí vůni ani chuť.

Dobroty v průvanu
Ideální teplota skladování je 14 °C. Olej však můžete uchovat i při běžné pokojové teplotě kolem 22 °C, pokud ho uložíte na tmavém místě se stálou teplotou. Pro tento účel jsou vhodné skleněné, nerezové nebo porcelánové nádoby. Nekupujte olivový olej v plastových lahvích. Při nákupu kontrolujte datum výroby a hranici použitelnosti. Starý olej ztrácí chuť i kvalitu.
Jak poznáte dobrý olivový olej?
Horší druhy oleje zanechávají v ústech pachuť. Někdy octovou, kovovou, zatuchlou nebo příliš pálivou. Pokud budete testovat oleje, zkuste porovnat čistý olivový (pure) s extra panenským (extra virgin) a pochopíte ten rozdíl. Když přivoníte k čerstvému extra panenskému oleji, ohromí vás bohatá vůně posečené trávy, beze stopy chemikálií. Jeho aroma bude intenzivnější, pokud trochu oleje nalijete do malé sklenice a zahřejete ji v dlaních. Potom usrkněte olej s troškou vzduchu a převalujte ho na jazyku. U jeho kořene ucítíte nahořklou chuť. Nakonec polkněte. Možná bude trochu ostrý, až zakašlete. Jeho pepřové ‚uštknutí‘ je však důkazem, že je čerstvý a správně zpracovaný.


Cs.wikipedia.org, Corse fotografie, český bulvár super.cz




TADY PŘEJDETE na další zajímavé weby autorů...

MENU na CO JE TO?

Adsense Áji Aktualne Alena Vránová Alessandra Mignacca Amazing Grace AMOR UT LACRIMA Amy McDonald Android Anekdoty a vtipné příspěvky Anna Netrebko Anne Sophie Mutter Antická mytologie Antonio Vivaldi Atavismus Až na dno Bajka Banán Básník zpěvák a genius doby Benátky - Italie Bez černý Bílá růže Blondie Bolesti v zádech Bon Jovi Boney M Bonnie Tyler Botnet Božejáci Brilianty Bůh Bylinky Cadillac Celline Dion Cesta pro lásku cestování Cesty Cicero O stáří Cinderella Citáty Close My Eyes Forever Čajkovskij Tschaikowsky Čtete a nadáváte Čtyřčata Dělání Den pro tebe Dengue Dětská radost Diamanty Dívka u řeky Divoký horský tymián Dobré jídlo Dobro a zlo Dobrý vtip Drupi Dvojčata a housle Ekologie El Condor Pasa Eliška Kaplicky Fuchsová Enrico Iglesias Enya Eric Clapton Evropská Unie Exaktní Facebook Falcon Fernando Lopez Folklorní slavnosti Fotogalerie celebrity Fotografie Gianna Nannini Gigliola Cinquetti Gigliola Cinquetti - Non ho l'età in 1964 with 16 years old. Goodbye My Lover Google Heavy Metal Heligonka Historical music Historie Historie našeho mládí Hlad Hlaváček jarní Hmyz Hněv milenců Hory Houbaření Houby Hudba Hudba pro radost Humor Humor a vtipy Hustý Hvězdy Chile - Atacama Christina Aquilera Chtíc aby spal Indiánský systém internet internetové úložiště Invalidní důchod Írán Irsko It's a Long Way to Tipperary Iveta Bartošová J. F. Kennedy Jahody zahradní Jak správně líbat Janine Jansen Japonsko Jaro Jaterní poruchy a životospráva Jea Paul Belmondo Jen pro ten dnešní den Ježíšek Jiří Vašíček Jít pro lásku John Denver Jordánsko Josef naše láska Judith Durham The Seekers Julia Roberts Kámen Kanada Kanada - USA Karel Kryl Karel Kryl a Láska bláznivá Kaštany Keep smiling Kiss Me Kocourek Kočičí dráp Kočka domácí Kočky Sobě kodex Koledy Kolotoč svět Komentář komentáře úvahy Koně Korsika Krajino krajino Královská svatba Krásná dudačka Krásné je žít Kryl Zapření Petrovo Kultura Květinové štěstí Květy Kvítek jabloňový Kylie Minogue Lada Láska Lavičky Léčivé rostliny Ledviny Lékaři Leonardo da Vinci Les Letadla Letectví a kosmonautika Líbej mě Lída Baarová Lidová muzika Lidové písně Lindsey Stirling Lipový čaj Lita Ford lol Londýn Loreen Loudá se půlměsíc Love Story Maceška Majdan Marcus Tullius CICERO Marie Rottrová Markéta Hejná Marlene Dietrich Marta Kosťuková Maxmilián Kašparů Medicina memory Merry Christmas Mexico Michael Jackson Mike Oldfield Milan Kundera Mince Mireille Mathieu Miss cizinka Mix videa Modlitba Modrý sarafán Momentky a cesty Moře Most přes řeku Kwai Moudro pro tento den Můj pohled na svět Mustangs Muži Myslivost Na tom pražském mostě Nana Mouskouri Naše kuchyně Negativní emoce Nemoci lidské News Noreply O Shenandoah O zdraví O životě Ocamova břitva Olivový olej Olympic Once Upon A Time In The West Ornitologie Osobnosti foto i videa Ostrov Ovidius Paměť Panorama hor Paul Anka Diana Peníze Perská kočka Perský kocourek Sammuel Peru Pes velký švýcarský Petr Novák Petra Petula Clark PF2011 pirátství Pitná voda a jiné nápoje Pivní etický kodex Poděkování Pohádka lásky Pohodový Pohyb Policie Pomlázka Portal Potraviny Power Of Love Praha matka měst Prevence Prodaná nevěsta Prostata Přátelství Předehra Předjaří Příroda Příroda a my Příroda a zdraví Příroda kvete Přítel Psychopatie Psychosomatická medicina Ptáci Radkin Honzák Radůza Rande Rangers Rebelové - Mně se líbí Bob Recepty k vaření Red Hot Reklamy Report Rick Astley Richard Adam Rita Pavone Rock and roll Roční období a my Rodina Roman Šebrle Rostliny Rusko Rychlá péče RZP Řecko Sám se sebou Sammuel Santorini Sdílení Sellier&Bellot Sen Senioři Sestra sestřička Sestry Allanovy Sex Music Shakira Shostakovith Sissel Skutečné příběhy Sladké višně Slavnosti Slovensko slunce Smartphone Smích Sociální sítě Sokol Spam Spánek SPORT Srdce jako kámen Srdce ze skla Stáří Stehlík obecný Strach Stránky Stres Střelný prach Sulika Svatba Světlo v noci Svoboda Svoboda je štěstí Symboly Syrie Šperky Šťastné dětství Štěstí Švýcarský salašnický pes Tanec TENIS Tenkrát Tenkrát na Východě Tenkrát na západě Terorismus Terra incognita The Shadows Time in The West Tine Thing Helseth Tipy a návody Trompete Trubka Trubka v hudbě U Zborova Ukrajina Uprchlíci USA Úsměv Úsměv Anny Úsměv pro mne Úvod Úvod a přivítání Úzkost Václav Havel Válka Vanessa Mae Vánoce Věda Věda a svět Věk Velikonoce Verše Verše jako píseň Veverka Videa Videa o lásce Vilacora Víno a enologie Violin Concerto Víra Vivaldi Vlado Kumpan Volby Vosa útočná Vosy Vtipy a humor Výlety Výzbroj Vyznání pro Pepču Výživa Vzpomínky W. A. Mozart: Turecký pochod Waldemar Matuška Webové kamery Weekend What is love When I Fall In Love William a Kate Yvetta Simonová Yvonne Přenosilová Základ poznání Zakynthos Zaláskujte se Zamilovaný Zastavení Závrať lásky Zdeničko má Zdraví Zdraví a pohyb Zelenina Zemanta ZIMA Zlatá šedesátá Zlato Zvyky Žena je původce činu Život

Vybraný příspěvek

Stehlík obecný je specialista na semena, která ještě vězí v semenících. Přednost dává přitom bodlákům. Vytahuje semena špičatým, pinzetě podobným zobákem a šplhá stejně dovedně jako sýkory.

Stehlík obecný Zimu přečkávají stehlíci všude, kde je dostatek semen na dosud stojících a ze sněhu trčících rostlinách. Jen ledový déš...