O spojitosti čištění zubů a nemocemi srdce lékaři hovoří často. Prevence a zdravý životní styl.

To je nutné ošetření a prevence
Zuby čistit dvakrát denně jinak hrozí vyšší riziko infarktu

Pravidelným čistěním zubů chráníme nejen svůj chrup, ale také srdce. Skotští vědci sledovali osm let jedenáct tisíc lidí a došli k závěru, že ti, kteří zanedbávali ústní hygienu, měli o 70 procent vyšší riziko srdečních problémů. Článek publikovali v odborném časopise British Medical Journal.
Průzkum nepřináší podle českých lékařů nic nového, protože údaje o tom, že vazba mezi ústní hygienou a kardiovaskulárními chorobami - zejména ischemickou chorobou srdeční, je už známa od konce 80. let z epidemiologických studií. A existuje i celá řada dalších studií.Přednosta kliniky kardiologie pražského IKEMu Josef Krautzner o spojitosti čištění zubů a nemocemi srdce.

„Když si někdo nečistí zuby, vede to k zánětům, které jsou okolo zubů. Každý zánět stimuluje imunitní systém, tím se uvolňují různé působky, které mohou přispívat k tomu, že pláty, které máme při aterioskleróze se stávají zranitelnějšími a mohou prasknout. Následkem toho vzniká infarkt myokardu nebo mozková příhoda,“ říká přednosta kliniky kardiologie pražského IKEMu Josef Krautzner. Kardiovaskulární choroby se vyskytují u lidí s nízkým socioekonomickým statutem. Záněty zase mají v ústní dutině nejvíce kuřáci.
Nemoci srdce mohou lidé odvrátit nejčastěji dodržováním zdravého životního stylu - dietou bohatou na ovoce a zeleninu, rybí maso a nenasycené tuky. Mnohem menší rizikovou skupinou jsou lidé, kteří nekouří, nemají nadváhu a často se pohybují.

Infekční nemoci ústní sliznice mají různý původ, průběh, prognózu. Setkáváme se s nimi ve všech věkových kategoriích, postihují jedince celkově zdravé i jedince disponované ke vzniku oportunních infekcí.

Akutní průběh virových stomatitid, zejména primární herpetické gingivostomatitidy, jež je nejčastější formou klinicky manifestní primoinfekce vyvolané herpes simplex virem, je relativně často důvodem k neoprávněnému podávání antibiotik v dětském věku.
Diagnóza „aftózní stomatitidy“, jež je v rámci oboru orální medicíny jen synonymem pro chorobu ústní sliznice nejasného původu označovanou častěji pojmem recidivující afty, není dnes již pro výše uvedené akutní stavy použitelná.
V tomto sdělení omezeného rozsahu nelze upozornit na všechna úskalí, jež diagnostika a terapie těchto chorob skýtá, včetně potřeby jejich exaktního a rychlého odlišení od mnohem závažnějších orálních projevů některých chorob hematologických (akutní leukémie, agranulocytóza), autoimunitních (pemphigus vulgaris, systémový lupus erythematodes), premaligních (orální leukoplakie, aktinická cheilitida) i nádorových (karcinomy ústní sliznice).

Léčba většiny těchto chorob (s výjimkou herpes labialis), prováděná bez relevantní pracovní diagnózy, nemůže být úspěšná . Obvykle vede jen k oddálení správné diagnózy a zahájení adekvátní terapie. Daná problematika představuje typický mezioborový problém, jemuž v našich domácích podmínkách není dosud věnována z různých důvodů, zejména však v důsledku určitého podceňování závažnosti tohoto aktuálního tématu, dostatečná pozornost.

Infekční choroby jsou významnou součástí skupiny nemocí, jež mohou postihovat sliznici dutiny ústní. Mezi jejich specifické rysy patří určitá uniformita klinického obrazu, mezioborové postavení mezi zubním lékařstvím, dermatovenerologií, infektologií a otorinolaryngologií, v neposlední řadě i náhlý vznik a akutní průběh
velké části těchto onemocnění s výraznými subjektivními potížemi, které nemocného nutí vyhledat pomoc zubního či praktického lékaře.
Infekční nemoci ústní sliznice můžeme rozdělit podle jejich původu na virové, bakteriální, mykotické, parazitární, které se v našich podmínkách nevyskytují, či jen zcela výjimečně.

Virové infekce


Infekční choroby virového původu patří mezi vůbec nejčastější onemocnění ústní sliznice. Jejich klinická závažnost je různá, průběh většinou akutní, někdy recidivující, méně často chronický.
Mezi choroby ústní sliznice a rtů vyvolané lidskými herpesviry patří primární herpetická gingivostomatitida, herpetická stomatitida (intraorální recidiva herpes simplex), též herpes labialis, postižení ústní sliznice při eczema herpeticatum, dále herpes zoster v oblasti 2. a 3. větve n. trigeminus (zoster facialis) a zoster oticus s postižením n. facialis a n. glossopharyngeus, infekční mononukleóza, chronická glositida vyvolaná virem
Epsteina-Barrové, cytomegalovirová choroba a Kaposiho sarkom HIV-pozitivních jedinců .

Část těchto onemocnění je zprvu charakterizována netypickým stadiem s celkovými příznaky včetně vysokých teplot, únavnosti, nechutenství, dále paresteziemi a intenzivní bolestivostí v místech pozdějšího výsevu slizničních eflorescencí, zejména při primární herpetické gingivostomatitidě a při herpangíně.
Herpetické eflorescence mají podobu puchýřků různé velikosti, většinou však rychle praskají a zanechávají na ústní sliznici různě rozsáhlé, povrchní bolestivé eroze . Téměř vždy nacházíme odezvu v regionálních lymfatických uzlinách.

Při infekční mononukleóze vzniká povlaková angína s odynofagií a enantémem měkkého patra (Holzelovo znamení), krční lymfadenopatií, provázená hepatosplenomegalií, vzácnější jsou obrny hlavových nervů.
Klinicky zcela odlišnou afekcí ústní sliznice vyvolanou virem Epsteina-Barrové je chronická benigní glositida imitující orální kandidózu a slizniční hyperkeratózy – leukoplakie. Poprvé byla popsána jako tzv. hairy leukoplakie u HIV-pozitivních jedinců, vyskytuje se však i u jedinců s poruchou obranyschopnosti z jiných důvodů .

Při cytomegalovirové chorobě, postihující pouze výrazněji imunoalterované jedince, mají slizniční změny netypickou podobu torpidních, silně bolestivých ulcerací palatinální sliznice.
Kaposiho sarkom HIV-pozitivních jedinců je nádorovým bujením indukovaným virem HHV-8. Jeho projevy v dutině ústní v podobě lividní makuly relativně rychle se měnící v exulcerující prominenci mohou být iniciální známkou tohoto nádorového onemocnění.
Léčba herpesvirových slizničních infekcí nemusí být jen symptomatická. Lokálně i celkově lze podávat velmi účinná virostatika, nejčastěji ze skupiny acyklických nukleosidů, a to v závislosti na tíži choroby, celkovém zdravotním stavu a původci infekce. Problémem zůstává profylaxe recidiv herpesvirových infekcí trvale disponovaných jedinců.

Mezi choroby ústní sliznice vyvolané enteroviry (Coxsackievirus, ECHOvirus) patří herpangína Zahorsky a hand-, foot-, and mouth disease. Jsou charakterizovány akutní virovou faryngostomatitidou , někdy spojenou s kožním exantémem, ale i meningeálním
drážděním, intersticiální pneumonií, protrahovaným průběhem. Léčba zůstává jen symptomatická .
Choroby ústní sliznice a rtů vyvolané poxviry reprezentuje v dutině ústní jen vzácně se vyskytující molluscum contagiosum. Klinicky je nelze rozpoznat od mnohem častěji se vyskytujících iritačních pseudofibromů ústní sliznice. Léčba je chirurgická, spočívá v excizi prominence .
Chorobami ústní sliznice vyvolanými lidskými papilomaviry jsou – podobně jako na kůži – veruky, méně často condyloma acuminatum a fokální epiteliální hyperplázie . Jejich odlišení od jiných drobných chronických afekcí ústní sliznice je mnohdy nemožné. Léčba spočívá v šetrné excizi.

Bakteriální infekce

Infekční choroby ústní sliznice bakteriálního původu souvisí s trvalou přítomností některých mikroorganizmů, zejména fuzobaktérií a orálních spirochet zubního mikrobiálního povlaku v dutině ústní, o čemž svědčí začátek onemocnění v oblasti dásňového výběžku.
Nekrotizující ulcerózní gingivitida (vředovitý zánět dásní), parodontitida a gingivostomatitida jsou různými vývojovými stadii jediné nemoci (tzv. nekrotizující parodontální choroba). Vzniká z plného zdraví, bez prodromálních příznaků u mladých, zdravých jedinců (často jen zdánlivě)
s nedokonalou ústní hygienou. Je charakterizována silně bolestivým, nekrotizujícím zánětem a rozpadem gingivy, později i pod ní ležící kosti dásňového výběžku a ústní sliznice. Léčba je však jen lokální, založená na působení různých slizničních antiseptik (např. chlorhexidin) včetně peroxidu vodíku. Nekrotizující gingivitida není v současnosti častou chorobou, avšak její význam v celosvětovém měřítku nebývale vzrostl v důsledku rozpoznání její relativně časté asociace s HIV infekcí, jejíž může být iniciální klinickou manifestací. V současnosti je proto průkaz nekrotizující gingivitidy důvodem k vyšetření HIV statutu .

Orální symptomatologie může provázet i specifické záněty – tuberkulózu a syfilidu. Jejich projevy v dutině ústní nejsou časté a typické, mohou však být příčinou diagnostických rozpaků a neadekvátních léčebných zákroků, byť jsou prakticky vždy provázeny mnohem typičtější extraorální a laboratorní symptomatologií těchto celkových chorob .
Mykotické infekce
Mykotická onemocnění ústní sliznice jsou zastoupena téměř výhradně orální kandidózou (kandidiázou), jejím původcem je nejčastěji Candida albicans, méně často tzv. non-albicans druhy. Vzácněji se můžeme setkat s orálními projevy zygomykózy a aspergilózy .

Orální kandidóza je poměrně častou oportunní infekcí ústní sliznice, vznikající u dočasně či trvale disponovaných osob při lokálním či celkovém narušení jejich obranyschopnosti včetně dysmikrobie trávicího traktu po podávání širokospektrých antibiotik .
V klinické praxi rozeznáváme několik forem orální kandidózy s rozdílnou závažností, průběhem, klinickým obrazem i léčbou. Nejčastěji jde o formu pseudomembranózní s tvorbou typických bělavých povlaků na zarudlé sliznici , nebo o atypickou formu erytematózní – bezpovlakovou, která je charakterizována jen erytémem, palčivostí ústní sliznice a xerostomií .
Odynofagie je vždy známkou kaudální propagace mykotické infekce.Léčba spočívá dle závažnosti choroby v podávání antiseptik a azolových antimykotik lokálně či celkově, úpravě ústní hygieny, ošetření chrupu a řádné hygieně infikovaných snímatelných zubních protéz. Zvlášť obtížná je terapie chronické orofaryngeální kandidózy onkologických pacientů. U části nemocných zůstává problémem dispozice k recidivám této kvasinkové infekce, která může být východiskem jejího dalšího šíření v disponovaném lidském organizmu. Nevysvětlitelně recidivující či jinak netypicky probíhající orální kandidóza může být i prvním klinickým projevem HIV pozitivity.

Candida-associated lesions-glossitis rhombica mediana (Brocq-Pautrier) a lingua villosa nigra jsou méně obvyklými, izolovanými postiženími sliznice hřbetu jazyka, při jejichž vzniku má kvasinková infekce pravděpodobně rozhodující význam . V prvním případě jde o vznik vyhlazeného políčka oválného či kosočtverečného tvaru ve střední třetině hřbetu jazyka, v jehož rozsahu chybí fyziologický povlak hřbetu jazyka. Sliznice je proto citlivá, palčivá až bolestivá. Druhá afekce je charakterizována náhlým vznikem hnědého až černého povlaku jazyka v důsledku hypertrofie filiformních papil . Častěji vzniká po dlouhodobé neuvážené aplikaci antiseptik do dutiny ústní, po perorální léčbě antibiotiky a u kuřáků.
Léčba obou chronických afekcí je často velmi svízelná.

Bolavé ústní koutky (angulární cheilitida) je pojem pro označení zánětlivého postižení ústních koutků,
vyvolaného obvykle smíšenou mykoticko-bakteriální infekcí, rozvíjející se zde izolovaně na podkladě lokálních, méně často celkových predisponujících faktorů.
Postižení je obvykle oboustranné. Při typickém průběhu v oblasti ústních koutků nacházíme výrazně zarudlá, bolestivá políčka s centrální ragádou,někdy snadno krvácející při pouhém otevření úst. Léčba angulární cheilitidy je lokální a spočívá v podávání kombinací antimykotik a antibiotik či antiseptik. Výrazně obtížnější je u jedinců s atopickým ekzémem.


TADY PŘEJDETE na další zajímavé weby autorů...

MENU na CO JE TO?

Adsense Áji Aktualne Alena Vránová Alessandra Mignacca Amazing Grace AMOR UT LACRIMA Amy McDonald Android Anekdoty a vtipné příspěvky Anna Netrebko Anne Sophie Mutter Antická mytologie Antonio Vivaldi Atavismus Až na dno Bajka Banán Básník zpěvák a genius doby Benátky - Italie Bez černý Bílá růže Blondie Bolesti v zádech Bon Jovi Boney M Bonnie Tyler Botnet Božejáci Brilianty Bůh Bylinky Cadillac Celline Dion Cesta pro lásku cestování Cesty Cicero O stáří Cinderella Citáty Close My Eyes Forever Čajkovskij Tschaikowsky Čtete a nadáváte Čtyřčata Dělání Den pro tebe Dengue Dětská radost Diamanty Dívka u řeky Divoký horský tymián Dobré jídlo Dobro a zlo Dobrý vtip Drupi Dvojčata a housle Ekologie El Condor Pasa Eliška Kaplicky Fuchsová Enrico Iglesias Enya Eric Clapton Evropská Unie Exaktní Facebook Falcon Fernando Lopez Folklorní slavnosti Fotogalerie celebrity Fotografie Gianna Nannini Gigliola Cinquetti Gigliola Cinquetti - Non ho l'età in 1964 with 16 years old. Goodbye My Lover Google Heavy Metal Heligonka Historical music Historie Historie našeho mládí Hlad Hlaváček jarní Hmyz Hněv milenců Hory Houbaření Houby Hudba Hudba pro radost Humor Humor a vtipy Hustý Hvězdy Chile - Atacama Christina Aquilera Chtíc aby spal Indiánský systém internet internetové úložiště Invalidní důchod Írán Irsko It's a Long Way to Tipperary Iveta Bartošová J. F. Kennedy Jahody zahradní Jak správně líbat Janine Jansen Japonsko Jaro Jaterní poruchy a životospráva Jea Paul Belmondo Jen pro ten dnešní den Ježíšek Jiří Vašíček Jít pro lásku John Denver Jordánsko Josef naše láska Judith Durham The Seekers Julia Roberts Kámen Kanada Kanada - USA Karel Kryl Karel Kryl a Láska bláznivá Kaštany Keep smiling Kiss Me Kocourek Kočičí dráp Kočka domácí Kočky Sobě kodex Koledy Kolotoč svět Komentář komentáře úvahy Koně Korsika Krajino krajino Královská svatba Krásná dudačka Krásné je žít Kryl Zapření Petrovo Kultura Květinové štěstí Květy Kvítek jabloňový Kylie Minogue Lada Láska Lavičky Léčivé rostliny Ledviny Lékaři Leonardo da Vinci Les Letadla Letectví a kosmonautika Líbej mě Lída Baarová Lidová muzika Lidové písně Lindsey Stirling Lipový čaj Lita Ford lol Londýn Loreen Loudá se půlměsíc Love Story Maceška Majdan Marcus Tullius CICERO Marie Rottrová Markéta Hejná Marlene Dietrich Marta Kosťuková Maxmilián Kašparů Medicina memory Merry Christmas Mexico Michael Jackson Mike Oldfield Milan Kundera Mince Mireille Mathieu Miss cizinka Mix videa Modlitba Modrý sarafán Momentky a cesty Moře Most přes řeku Kwai Moudro pro tento den Můj pohled na svět Mustangs Muži Myslivost Na tom pražském mostě Nana Mouskouri Naše kuchyně Negativní emoce Nemoci lidské News Noreply O Shenandoah O zdraví O životě Ocamova břitva Olivový olej Olympic Once Upon A Time In The West Ornitologie Osobnosti foto i videa Ostrov Ovidius Paměť Panorama hor Paul Anka Diana Peníze Perská kočka Perský kocourek Sammuel Peru Pes velký švýcarský Petr Novák Petra Petula Clark PF2011 pirátství Pitná voda a jiné nápoje Pivní etický kodex Poděkování Pohádka lásky Pohodový Pohyb Policie Pomlázka Portal Potraviny Power Of Love Praha matka měst Prevence Prodaná nevěsta Prostata Přátelství Předehra Předjaří Příroda Příroda a my Příroda a zdraví Příroda kvete Přítel Psychopatie Psychosomatická medicina Ptáci Radkin Honzák Radůza Rande Rangers Rebelové - Mně se líbí Bob Recepty k vaření Red Hot Reklamy Report Rick Astley Richard Adam Rita Pavone Rock and roll Roční období a my Rodina Roman Šebrle Rostliny Rusko Rychlá péče RZP Řecko Sám se sebou Sammuel Santorini Sdílení Sellier&Bellot Sen Senioři Sestra sestřička Sestry Allanovy Sex Music Shakira Shostakovith Sissel Skutečné příběhy Sladké višně Slavnosti Slovensko slunce Smartphone Smích Sociální sítě Sokol Spam Spánek SPORT Srdce jako kámen Srdce ze skla Stáří Stehlík obecný Strach Stránky Stres Střelný prach Sulika Svatba Světlo v noci Svoboda Svoboda je štěstí Symboly Syrie Šperky Šťastné dětství Štěstí Švýcarský salašnický pes Tanec TENIS Tenkrát Tenkrát na Východě Tenkrát na západě Terorismus Terra incognita The Shadows Time in The West Tine Thing Helseth Tipy a návody Trompete Trubka Trubka v hudbě U Zborova Ukrajina Uprchlíci USA Úsměv Úsměv Anny Úsměv pro mne Úvod Úvod a přivítání Úzkost Václav Havel Válka Vanessa Mae Vánoce Věda Věda a svět Věk Velikonoce Verše Verše jako píseň Veverka Videa Videa o lásce Vilacora Víno a enologie Violin Concerto Víra Vivaldi Vlado Kumpan Volby Vosa útočná Vosy Vtipy a humor Výlety Výzbroj Vyznání pro Pepču Výživa Vzpomínky W. A. Mozart: Turecký pochod Waldemar Matuška Webové kamery Weekend What is love When I Fall In Love William a Kate Yvetta Simonová Yvonne Přenosilová Základ poznání Zakynthos Zaláskujte se Zamilovaný Zastavení Závrať lásky Zdeničko má Zdraví Zdraví a pohyb Zelenina Zemanta ZIMA Zlatá šedesátá Zlato Zvyky Žena je původce činu Život

Vybraný příspěvek

Stehlík obecný je specialista na semena, která ještě vězí v semenících. Přednost dává přitom bodlákům. Vytahuje semena špičatým, pinzetě podobným zobákem a šplhá stejně dovedně jako sýkory.

Stehlík obecný Zimu přečkávají stehlíci všude, kde je dostatek semen na dosud stojících a ze sněhu trčících rostlinách. Jen ledový déš...